Woda, własności fizyko-chemiczne - Ściśliwość wody
Rysiek - 2011-02-21, 10:08 Temat postu: Ściśliwość wody W powszechnym rozumieniu woda charakteryzuje się pomijalnie małą ściśliwością. Twierdzenie to traci swoją słuszność w sytuacji gdy na wodę oddziałuje ciśnienie o wartości kilku tysięcy bar. Procesy obróbki z wykorzystaniem strugi wodnej (a zwłaszcza przecinanie) realizowane są przy ciśnieniu roboczym właśnie kilku tysięcy bar (kilkuset MPa). Woda zmniejsza swą objętość o około 5% na każde 1000 bar oddziałującego na nią ciśnienia. Zatem ciśnienie o wartości 4000 bar powoduje zmniejszenie jednostkowej objętości wody o około 20%.
Współczynnik ściśliwości wody zależy od jej temperatury i zwiększa się wraz z jej wzrostem. Typowa wartość współczynnika ściśliwości wody wynosi:
β= 5 * 10^-10 [m^2/N]
Jednostką opisującą ściśliwość wody jest odwrotność Pascala (1/Pa = m^2/N)
|
|
|