Cięcie małych elementów - jaki podkład? |
Autor |
Wiadomość |
madmips
|
Wysłany: 2011-09-30, 11:07 Cięcie małych elementów - jaki podkład?
|
|
|
Witam,
czy ktoś wykorzystuje waterjeta do wycinania małych elementów np. 90mmx90mm i mniejszych? Jakiego podkładu używacie? Mam z tym duży problem, bo jak daje pcv dmuchane lub styropian to mi podbija elementy i uderza w dyszę, przez co już kilka straciłem. |
|
|
|
 |
Rysiek
|
Wysłany: 2011-09-30, 12:54
|
|
|
Jednym z możliwych sposobów rozwiązania problemu topienia w zbiorniku maszyny wycinanych, małych elementów jest zastosowanie "tabów" czyli modyfikacja ścieżki cięcia, tak aby wycinany element pozostał "związany" z materiałem poprzez niedocięcie w jednym miejscu. Profesjonalnymi podkładami przeznaczonymi do wycinania małych elementów są DuroBrick-i. Innym dobrym i powszechnie dostępnym podkładem do realizacji takich zadań może być płyta osb, sklejka lub płyta pilśniowa. |
|
|
|
 |
kali77
inżynier waterjet

|
Wysłany: 2011-09-30, 22:00 Re: Cięcie małych elementów - jaki podkład?
|
|
|
madmips napisał/a: | Witam,
czy ktoś wykorzystuje waterjeta do wycinania małych elementów np. 90mmx90mm i mniejszych? Jakiego podkładu używacie? Mam z tym duży problem, bo jak daje pcv dmuchane lub styropian to mi podbija elementy i uderza w dyszę, przez co już kilka straciłem. |
Ale Kolega napisał, że mu materiał podbija na stole... Tu Duro Briki nie pomogą....
Chyba, że coś źle zrozumiałem?...
Czy Kolega może uściślić swój problem? Stosowany materiał? I tak z ciekawości jakiej marki Water Jet? |
_________________ www.borawskikrzysztof.blogspot.com |
|
|
|
 |
madmips
|
Wysłany: 2011-10-01, 17:51
|
|
|
tak, dokładnie, podbija mi, ale te wycięte elementy. Wycinam w szkle i aluminium o grubości 5mm. Na prezentacji we Włoszech mieli jakiś miękki materiał, wyglądał jakby takie plastry miodu ;)
Sama maszyna jest włoska, ale nie pamiętam nazwy, w poniedziałek zerknę to powiem |
|
|
|
 |
kali77
inżynier waterjet

|
Wysłany: 2011-10-01, 18:00
|
|
|
Tak na szybko to poleciłbym zastosować płytę pilśniową, paździerzową... ewentualnie gruby papierowy karton nawet... Widziałem kiedyś jak na styropianie z całkiem dobrym skutkiem cieli operatorzy...
Pewnie duro briki też się sprawdzą, ale to piekielnie drogie rozwiązanie... Są po prostu drogie w zakupie. Raczej do zastosować przy cięciu bardzo drobnych elementów, głowicą Mini Jet. |
_________________ www.borawskikrzysztof.blogspot.com |
|
|
|
 |
|