Opory miejscowe i liniowe wody |
Autor |
Wiadomość |
kali77
inżynier waterjet
|
Wysłany: 2011-03-01, 19:24 Opory miejscowe i liniowe wody
|
|
|
Zapraszam do dyskusji na temat oporów miejscowych i liniowych wody. Zauważyłem, że niektórzy producenci mocno o tym zapominają. A jak pamiętam z laborek z mechaniki płynów na Politechnice Warszawskiej to bardzo ważne aspekty przepływu cieczy.... |
_________________ www.borawskikrzysztof.blogspot.com |
|
|
|
|
kali77
inżynier waterjet
|
Wysłany: 2011-03-01, 19:28
|
|
|
No mam nadzieję, że mi ktoś tu ładnie strzeli wzorami i udowodni, że jednak coś w tym jest... Że milion pięćset złączek obrotowych i kostek 90 st. na OMAX-ach i MAXIEM-ach... to jednak nieporozumienie, jeżeli chodzi o opory miejscowe wody...
Chyba, że się mylę? Co?... |
|
|
|
|
Rysiek
|
Wysłany: 2011-03-02, 10:40
|
|
|
Zgadzam się z Panem Krzysztofem, że przepływ wody, oleju (każdego innego płynu) przez elementy instalacji (w tym przypadku hydraulicznej) również prostą rurę, związany jest ze stratami energetycznymi. Osobom zainteresowanym zasadami obliczeń strat miejscowych (stosownymi wzorami) polecam lekturę Polskiej Normy o numerze PN-76M-34034. |
|
|
|
|
kali77
inżynier waterjet
|
Wysłany: 2012-01-26, 09:14
|
|
|
Wracając do tego tematu. Chciałem zauważyć, że klienci OMAX-ów zaczynają już stosować pałąki, zamiast miliona swiveli i kostek 90st. Które generują tylko niepotrzebne koszty.
Jak to życie szybko zweryfikowało moją teorię na ten temat. ;)
Aż miło popatrzeć.
Zainteresowanym z przyjemnością wytłumaczę jak poprawić tą oczywistą wadę konstrukcyjną OMAX-ów.
Dysponuję zdjęciami. |
|
|
|
|
|